Patikoikaa luonnossa

Nyt luonto on vehreimmillään. Harva liikuntamuoto virkistää kehoa ja kehittää peruskuntoa yhtä hyvin kuin patikointi luonnossa. Maastoista ei ole puutetta, vaikka asuisi Helsingissä.

Patikointi luonnossa on erinomaista peruskestävyysharjoittelua. Tästä kertoo jo se, että kilpaurheilijat, esimerkiksi hiihtäjät ja suunnistajat käyttävät sitä harjoittelussaan. Patikkatreeneillä on monta hyvää ominaisuutta.

Pitkät lenkit

Maastossa patikoiden kuntoilijakin pystyy tekemään jopa tuntien peruskuntolenkkejä, ja peruskunnon varaanhan rakentuu kestävyyssuorituskyky.

Kehoon kohdistuvat iskut ovat patikoidessa paljon pienemmät verrattuna juoksuun. Juostessa kehoon kohdistuu n. 3 kertaa kehon painoa vastaava voima joka askeleella. Siksi yli puolentoista tunnin juoksulenkit ovat kuormittavia ellei ole kokenut juoksija. Metsässä patikoitaessa iskuvoimat ovat paljon alhaisemmat, mikä alentaa rasitusvammariskiä.

Tehon säätely

Harjoituksen intensiteetin säätely on metsälenkillä helppoa. Sykkeen saa maastossa helposti peruskuntoalueelle ja ylikin, kun valitsee riittävän mäkisen ja raskaan maaston. Halutessaan voi ottaa reppuun lisäpainoa. Myös sauvat lisäävät tehoa.

Monipuolisuus

Maastossa kulkeminen on hyvää vaihtelua lenkkipolulle, asfaltille tai vaikka maantiepyöräilylle.

Epätasainen alusta kehittää tasapainoa, ketteryyttä ja kehon asentotuntoa. Kaikki nämä ovat tarpeellisia ominaisuuksia lajissa kuin lajissa.

Metsässä rymytessä lihakset kuormittuvat usein monipuolisemmin kuin omilla vakiolenkeillä. Maasto pakottaa patikoinnin tukilihakset tehokkaammin töihin kuin tasamaa. Jalka ja nilkka joutuvat töihin, samoin keskivartalo, kun asentoa täytyy ylläpitää juurakossa tai kivikossa. Jyrkkä kallio pistää alaraajan isot lihakset töihin ja alamäessä varsinkin etureisi saa harjoitusta.

Ylipitkät lenkit

Joskus on tarpeen rakentaa peruskuntoa normaalia pidemmillä harjoituksilla. Maastossa pystyy patikoimaan kohtuullisella kunnolla 4-6 tuntia. Toki tämä onnistuu myös pyörällä, vaikka suosittelen myös pyöräilijöille monipuolista harjoittelua.

Kovalla alustalla sen sijaan rasitusvammariski ja iskutuksen aiheuttama riski on melko suuri. Pyöräilyssä asento taas on aika staattinen. Maastossakin kannattaa olla huolellinen.

Mieli lepää ja aika kuluu

Vaikkapa Nuuksion kansallispuiston metsissä liikkuminen on rauhoittavaa. Maisemat ovat kauniita ja vaihtelevia ja ilma raikasta. Aika tuntuu kuluvan nopeammin kuin tienvarressa, eikä kuulokkeita tarvita. Jokaisella on tietysti omat harjoitustarpeensa sekä makunsa, ja hyvä niin.

Varusteet

Suomessa on aivan syrjäisimpiä erämaita lukuun ottamatta laaja tieverkosto ja toimiva mobiilikenttä. Kännykkä onkin tärkein turvallisuusvaruste. Perussetti  ensiaputarvikkeita on hyvä olla mukana, vaikka harrastus onkin turvallinen.

Tuntemattomassa maastossa kartta ja kompassi ovat välttämättömiä varusteita. Vaikka GPS suunnistaa tarvittaessa puolestasi, kartan lukeminen on suorastaan kansalaistaito. Jos suunnistat kartasta, saat samalla myös aivojumppaa! Minusta tämä tuo hienon lisän ja haasteen lenkkiin.

Pakkaa reppuun juomaa ja evästä matkan ja vauhdin mukaan! Kuumalla säällä ja kovemmassa vauhdissa voi käyttää urheilujuomaa. Lisäksi Suomen ilmastossa mukaan on hyvä pakata jokin säänvaihteluita kestävä takki, esimerkiksi kevyt kuori- tai tuulitakki. Muuten päälle sään mukainen liikuntavaatetus ja jalkaan valittuun maastoon sopivat kengät.

Itselläni on päällä juoksutrikoot, sään mukainen urheilupaita ja jalassa polkujuoksulenkkarit tai suunnistusnastarit (liukkaalla) ja repussa kevyt tuulitakki. Eväänä pari/kolme pulloa laimeaa urheilujuomaa ja esimerkiksi myslipatukoita noin 1kpl/tunti. Urheiluteippi ja kännykkä ovat aina mukana. Kylmällä säällä varusteita on tietysti hieman enemmän.

Porukassa patikointi on usein hauskinta ja turvallisinta. Kerää porukka kasaan ja lähde tutkimaan lähiseutujesi metsiä!

Tulevissa blogeissa kirjoitan siitä miksi kestävyysliikkujan kannattaa tehdä pitkiä matalatehoisia lenkkejä. Pitkäkestoisissa liikuntaharrastuksissa se saattaa parantaa kestävyyskuntoasi ratkaisevasti.

Jos haluat täydentää harjoitteluasi pitkillä patikoilla ja tarvitset neuvoja, ota yhteyttä.

Lauri Österman, FIHF personal trainer

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s