Mieleenpainuvia suunnistuskokemuksia II: Tunturisuunnistus

Tunturisuunnistus on vuosittain Lapin tunturimaastoissa järjestettävä kaksipäiväinen kilpailu. Toisaalta se on myös jokaiselle eränkävijälle tuttu kansalaistaito. Harva paikka Suomessa tarjoaa yhtä komeat puitteet liikunnalle, kuin Lapin tunturialueet.

Tunturisuunnistus kilpailuna

Itse kilpailuun olen osallistunut kerran. Muuten olen tunturissa suunnistanut seikkailu-urheilussa, vaeltaen ja lomaillessa. Liikkumismuodosta riippumatta Lappi tarjoaa aina hienoja maisemia ja elämyksiä.

Itse kisa käydään kahden hengen joukkueissa. Sarjoja on useita, joista jokainen löytää taitoihinsa sopivan. Osallistujia on paikalla muutama sata. Mukana on myös kotimaan kärkeä.

Itse kilpailin sarjassa miehet B, jossa osuudet olivat noin 20 km päivässä. Tapahtuma järjestettiin tuolloin Saariselällä, joka tarjoaa hienon yhdistelmän avotunturia ja metsälappia.

Millaista on suunnistaa tunturissa

Suunnistaminen tunturissa eroaa aika lailla tavallisesta suunnistuskisasta. Kartan mittakaava on 1:30000 eli se muistuttaa enemmän vaelluskarttaa tai peruskarttaa, kuin tavallista suunnistuskarttaa (1:10000). Se on pelkistetty ja yksityiskohtia paljon vähemmän. Samoilla perustaidoilla kuitenkin pärjää kuin normaalistikin.

Rastivälit ovat pitkiä, useita kilometrejä, ja reitinvalinnat väkisinkin pelkistetympiä. Suurpiirteisellä kartalla on luettava maaston muotoja ja katsottava kompassia, sillä kartassa yksityiskohtia on vähemmän. Onneksi Lappi tarjoaa tähän usein hyvät puitteet mäkisine-, selväpiirteisine- ja monesti avoimine maastoineen. Jos ei ole tarkkana, saattaa silti löytää itsensä naapuritunturista.

Tyypillinen maastotyyppi on suo tai kivikko – joten kengät saattavat kastua ja nilkat ovat kovilla. Oman mausteensa tuovat korkeuserot, sillä usein rasti on tunturin laella. Siinä saa reipasta reisijumppaa!

Oma kokemukseni Tunturisuunnistuksessa oli hieno. Sää oli molempina päivinä mitä parhain. Sijoituiskin oli parillamme hyvä: kahdeksas omassa sarjassamme. Suosittelen tapahtumaa kaikille Lapin luonnosta ja suunnistuksesta pitäville.

Jos kilpaileminen ei ole sinun juttusi, hanki jonkin Lapin kansallispuiston kartta ja suuntaa luontoon.

Suunnistustaidoissa kehittämistä: ota yhteyttä. Myös kursseja tulossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s