Suunnistuskokemuksia III: Vuoristo

Tällä kertaa palaan vuonna 2003 käytyyn Fjällräven Extreme Marathon (FEM) kilpailuun, joka käytiin Ruotsin Åressa.

Maasto on suomalaisittain vuoristoa, onhan Åreskutan sentään 1420 metriä merenpinnasta. Myöhemmin olen tosin liikkunut kartan kanssa korkeammallakin, esimerkiksi Alpeilla ja Espanjassa.

Kilpailu

FEM oli 70 km pitkä kaksipäiväinen parikilpailu, jossa molempina päivinä juostiin 35 km rastiviivaa pitkin mitattuna. Kaikki varusteet ravinnosta majoitteeseen tuli kantaa mukana ja yöpyminen tapahtui maastossa.

Maasto oli vaativa. Matka vastannee ”vuoristomaratonia” päivässä, suunnistustaidosta riippuen. Ensikertalaiselle reitin valinta on haastavaa. Kiertääkö esteitä vai edetä suoraan? Lisäksi vieras maasto lisää virheiden mahdollisuutta. Vielä tuolloin urheilukello ei mitannut matkaa, joten kuljettua matkaa voi vain arvailla.

Itse reittiä kuvaa hyvin luonnehdinta: laakso, rinnerasti, huippu, ja sama uudestaan ja uudestaan… Korkeuserot olivat riittävät Etelä-Suomen pojille!

Vuoristossa suunnistaminen

Vuoristossa suunnistaminen on oma lajinsa. Suomessa tyypillinen suunnistuskartta on 1:10000. Vuoristossa se voi olla esimerkiksi 1:30000. Kartan käyräväli Suomessa on yleensä 5m. Vuoristossa 25m. Karttaan ei välttämättä ole merkitty esimerkiksi jyrkänteitä. Ne pitää osata lukea kartasta: jos käyrät ovat tiheässä, on maasto jyrkkää.

Karttojen taso vaihtelee maittain todella paljon jo Euroopassa. Itselläni on tapana hankkia esimerkiksi lomamatkalla alueen kartta ja ulkoilen sen avulla. Niin tottuu eri maastoihin ja karttoihin. Aina oppii uutta. Suomalaisen kartta-aineiston taso on kansainvälisesti kärkipäästä!

Miten onnistuimme?

Itse kisassa kävi mielestämme hyvin. Välillä jännitti laskeutua jyrkänettä, jota emme osanneet lukea kartasta. Toisaalta teimme hyviä rastivälejä esimerkiksi ylämäissä. Tarkkaa sijoitusta en enää muista, mutta se oli kuitenkin paremmassa puolikkaassa. Hyvä niin.

Miltä tuntui

Harvoin jalat ja reidet ovat kuitenkaan olleet yhtä kipeät kuin FEM:n jälkeen. Se kuuluu urheiluun. Erityisesti jyrkät alamäet aiheuttavat alaraajojen kipeytymistä. Laivalla kotimatkalla joutui ottamaan tukea portaan kaiteesta, kun reidet olivat kuin spagettia!

Vuoristo tarjoaa hienon ulkoiluelämyksen. Reitti ja sijainti omien mieltymysten mukaan. Valitettavasti omassa maassamme ei ole vuoristomaastoa. Suosittelen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s